Esther's Hairdesign dames en heren kapsalon in Westwijk te Amstelveen.
Het haar in detail.

 

Haar

Dat wat wij haar noemen, zijn eigenlijk afgestorven haarcellen.

Het levende deel van het haar ligt onzichtbaar onder de huid; de haarwortel. De haarwortel zit vast in een haarfollikel, een soort zakje in de huid.

Bij die follikel horen ook nog talgklieren en spiertjes. De haarwortel ligt altijd schuin onder de huid. Hierdoor wordt de groeirichting bepaald.

De haren worden verzorgd door bloedvaten die voedingsstoffen aanvoeren.

De kwaliteit van je haar wordt mede bepaald door de voedingstoffen waarmee de haarwortel wordt gevoed. Haar groeit gemiddeld zo’n 0,35 millimeter per dag en heeft een diameter van ongeveer 0,05 millimeter.

Overigens groeien baardharen dagelijks zo’n  0,38 millimeter en wenkbrauwen 0,16 millimeter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zenuwbanen zorgen ervoor dat we voelen dat ons haar wordt aangeraakt als je er bijvoorbeeld met je handen doorheen gaat.

De hele haar (wortel en schacht) is van binnen naar buiten opgebouwd uit merg, schors en een geschubde laag. Om de haarwortel ligt een wortelschede.

Het  haarmerg  is maar heel dun, de schors (cortex) is het dikste deel van de haar. De schors bestaat uit langgerekte cellen die strengen vormen, de macro- en microfibrillen.

De fibrillen worden bij elkaar gehouden door een kitsubstantie (matrix). Ze worden van elkaar gescheiden door celmembranen. Het haar bestaat vooral uit het eiwit keratine. Dit is elastisch en kan water opnemen.

Haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Onderin de haarwortel worden steeds nieuwe cellen gevormd. Deze verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid.

Onderweg veranderen ze. Uiteindelijk verhoornen ze en vormen de haarschacht.

De groei van het haar wordt in drie fasen onderverdeeld.

 

 

BRon(nen): Nederlandse Haarstichting

 

 

 

Terug

Westwijk | Birkhoven 45 | 1187 JW | Amstelveen | 020 - 337 45 12 | Contact | Mobiele versie

Designed by SDS © 2015 - 2018